De câțiva ani, din motive întemeiate, transformarea digitală este un subiect la modă în lumea corporate. Companiile încearcă să se adapteze tot mai mult la această lume care se află într-o continuă schimbare. Noile tehnologii precum Internet of Things (IoT), Big Data, wearables și multe altele provoacă schimbări majore în toate industriile și piețele, ceea ce face ca transformarea digitală să fie o necesitate.

Ce este transformarea digitală și de ce este importantă?

Heide Abelli, vice-președinte senior în cadrul Skillsoft, definește transformarea digitală ca fiind „alinierea la/sau investiția în tehnologie, modele de business și procese pentru a genera plus valoarea pentru clienți și angajați”.

Noile tehnologii sunt întotdeauna disruptive. Tipografia, când a fost inventată în secolul al XV-lea, a permis reproducerea și distribuirea cărților și a broșurilor cu o rapiditate uluitoare pentru acele vremuri. Această invenție a avut o contribuție majoră la răspândirea Reformei Protestante, care a schimbat radical țările din Europa de Vest. Astăzi, noile tehnologii se dezvoltă mult mai rapid, crescând eficiența, conducând la apariția de piețe noi și la redefinirea experienței de cumpărare.

Companiile au nevoie să inoveze continuu pentru a rezista competiției, să atragă și să mențină cei mai talentați oameni, și să crească. Una dintre cele mai semnificative modalități prin care companiile inovează este transformarea digitală.Companiile au nevoie să inoveze continuu pentru a rezista competiției, să atragă și să mențină cei mai talentați oameni, și să crească.

Sprijin executiv

Într-o organizație, ca o inițiativă să aibă succes, este necesar să se bucure de sprijinul managementului. Când vine vorba de transformare digitală, e necesar ca sprijinul să vină de la cel mai înalt nivel. Prin natura sa, transformarea digitală, implică integrarea mai multor sisteme și produse, și creșterea comunicării și colaborării între toate departamentele organizației. Dacă una sau mai multe parți din organizație decid că nu doresc să integreze sau să schimbe, acestea vor încetini într-un mod semnificativ transformarea.

Mai multă putere oamenilor

Tejas Vashi, Director pentru Strategie de produs și marketing în cadrul Learning@Cisco, a scris recent că talentul este „catalizatorul transformării digitale”. Organizația trebuie să se asigure că are oamenii potriviți și că aceștia vor să comunice cu toate departamentele, să utilizeze instrumentele pe care compania le oferă și să colaboreze pentru a implementa strategiile, să integreze sisteme și să atingă obiectivele de business.

Rolul învățării

Departamentul de Learning & Development (tr. Învățare și Dezvoltare) este un contributor important la realizarea cu succes a transformării digitale. O modalitate este să se asigure că dezvoltă conținut valoros de învățare și că îl face disponibil tuturor angajaților prin intermediul unei platforme de învățare. Când angajații găsesc articole și resurse utile ar fi util să aibă o modalitate ușoară să le distribuie către colegii lor. O platformă bună de învățare (LMS/LXP) va suporta toate tipurile standard de conținut e-learning (ex: utilizarea standardelor SCORM, AICC sau xAPI), găzduirea de documente/prezentări și înregistrarea cursurilor care au loc în sală. Platformele de învățare care prezintă instrumente pentru recomandări de tip peer-to-peer sau machine learning pot ajuta angajații să dezvolte abilități relevante pentru ei.

Asigurați-vă că platforma pe care o folosiți poate oferi sprijin pentru toate modalitățile de livrare ale învățării: sincron, asincron și mixt, deoarece formarea cu ajutorul factorului uman nu va dispărea niciodată. Și indiferent de modalitate, e important ca angajaților să le fie recunoscute realizările. Platforma voastră ar trebui să ofere și instrumente care să integreze alte sisteme pentru a reduce introducerea datelor. Aceste instrumente vă ajută să vă asigurați că toți angajații, inclusiv noii angajați, vor avea acces la același conținut, indiferent de locație sau de dispozitivul de pe care accesează platforma. Aceste integrări vă permit să gestionați toate elementele de învățare dintr-un singur loc.

Conținutul pe care îl prezentați angajaților poate fi un catalizator pentru crearea unei culturi care sprijină învățarea continuă și dezvoltarea. Încurajați toți angajații să învețe și rămâneți conectați la noutățile industriei încă de la început. Dacă oamenii sunt expuși la mai multe idei, cel mai adesea ei vor veni cu idei noi.

În plin război pentru talente este esențial să oferiți angajaților voștri abilitățile de care au nevoie pentru transformarea digitală. Ajutați-vă angajații să-și dezvolte abilitățile care sunt aliniate obiectivelor de business. Managerii de astăzi au nevoie să se familiarizeze cu noile tehnologii și să îmbrățișeze schimbarea.

Nimeni nu cunoaște ce aduce viitorul, dar cu o strategie privind transformarea digitală și o cultură care o integrează, veți fi pregătiți pentru următoarea schimbare de proporții a economiei globale.